Micii antreprenori au participat la conferinţa profesorului Yuwei Shi, consultant de afaceri în Silicon Valley, SUA

Centrul Ratiu pentru Democraţie (Turda) a găzduit în 19 martie 2014 o conferinţă destinată trainingului micilor antreprenori din Turda, Câmpia Turzii şi Cluj-Napoca sau celor care doresc să demareze pe viitor o afacere.

Yuwei Shi este decan şi profesor de Management Strategic al Institutului de Studii Internaţionale Monterey din California. În 2011 a lansat Frontier Market Scouts Program, prin care se asigură instruire şi microfinanţare pentru afaceri sociale în ţări care nu au o tradiţie în domeniul antreprenoriatului.

Expunerea dr.Yuwei Shi a dezvoltat idei despre e posibil ca prin proiecte sociale încununate de succes să se impulsioneze reducerea sărăciei și crearea bunăstării.

În astfel de întreprinderi sociale al căror scop este îmbunătăţirea vieţii iniţiatorilor afacerii şi, prin extensie, a comunităţii din care provin, mobilul de dezvoltare nu este unul orientat către profit. “Un produs nu e niciodată doar un simplu obiect cu un design mai mult sau mai puţin frumos, ci conţine informaţii despre semnificaţia cultural, stilul de viaţă şi experienţa trecutului celui care l-a creat. Sunt mulţi oameni care cumpără ceva doar pentru povestea din spatele unui produs. Cu alte cuvinte, şi mesagerul e important, cel care spune povestea, nu doar ceea ce oferă”, a spus Yuwei Shi.

Dată fiind capacitatea uriaşă de dezvoltare a acestor afaceri sociale, legislaţia Statelor Unite permite déjà crearea aşa-numitelor Social Benefit Corporations sau B Corp. Yuwei Shi s-a folosit de exemplul Rising International – o afacere de mai multe milioade de dolari derulată de o organizaţie non-profit şi care a demarat

în urma unei acţiuni caritabile pentru femeile din Cambodgia. Iniţiatoarea acestei afaceri a călătorit peste tot în lume unde existau persoane marginalizate social, în special femei cu un trecut social traumatic. A fost în Cambodgia, în Sierra Leone, în India, în Bosnia şi a adunat obiecte manufacturate care ulterior, vândute în Statele Unite, generau un profit minim pentru acele femei.

Cei 27 de participanţi la conferinţa organizată la sediul CRD au aflat informaţii utile şi despre cultivarea relaţiei dintre investitori şi antreprenori şi despre practica Angel Investors Forums în Statele Unite, oameni de afaceri care finanţează start-up-uri în cadrul unor întâlniri organizate. Profesorul Yuwei Shi şi s-a aflat pentru prima dată în România, unde a susţinut o serie de conferinţe.

Sign up for our newsletter